Weganizm – czy warto zainteresować się dietą wegańską?
Dieta wegańska jest wyborem wielu osób ze względu na jej pozytywy dla zdrowia i środowiska, a także ze względów etycznych oraz religijnych. Weganizm ma także swoich przeciwników uważających, że niemożliwe jest, aby rośliny mogły dać nam pełną gamę niezbędnych składników odżywczych. Jak jest naprawdę? Czy warto zostać weganinem? Na te pytania odpowiadamy w tym tekście.
Jakie produkty są podstawą wegańskiej diety?
Weganizm, czyli dieta wegańska polega na absolutnym wyeliminowaniu mięsa z diety jak również produktów pochodzenia zwierzęcego takich, jak nabiał, jaja oraz wzbudzający wątpliwości jeszcze miód. Zatem dieta wegańska opiera się przede wszystkim na spożywaniu owoców oraz warzyw jak również produktów zbożowych i roślin strączkowych, w tym fasola, groch, soczewica, ciecierzyca oraz soja.
Rośliny strączkowe są w diecie wegańskiej dominującym źródłem dostarczania białka do organizmu. Soja jest bezwzględną podstawą weganizmu – jest bogata w białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy!
Jakie efekty dla organizmu ma weganizm?
Dieta wegańska – naturalnie prawidłowo zbilansowana, może być bardzo zdrowa i dawać następujące korzyści zdrowotne:
- dużo mniejsze ryzyko występowania choroby niedokrwiennej serca,
- niski poziom złego cholesterolu LDL, a co za tym idzie – obniżone ryzyko występowania miażdżycy naczyń krwionośnych,
- niższe ciśnienie krwi – mniejsze ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego,
- mniejsze ryzyko wystąpienia cukrzycy typu B,
- niższy wskaźnik BMI (ograniczenie otyłości),
- obniżona zapadalność na choroby nowotworowe,
- obniżone ryzyko chorób przewlekłych.
Te pozytywne efekty wypływają głównie ze zmniejszonego spożycia tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu (istniejących w mięsie i produktach odzwierzęcych) w połączeniu z większym spożyciem warzyw i owoców (ogromne źródło witamin i związków bioaktywnych).
Oprócz tego zauważa się większą świadomość wegan przy dobieraniu produktów spożywczych, zwracają uwagę na zawartość konserwantów, sztucznych barwników czy sztucznych aromatów. Także często sięgają po żywność ekologiczną, posiadającą certyfikat BIO. Dieta wegańska jest w dużym stopniu lżejsza oraz lekkostrawna, po prostu zdrowsza.
Dieta wegańska – co jest zagrożeniem dla zdrowia?
Absolutne wykreślenie mięsa, ryb, jaj, mleka, serów, jogurtów i wielu innych produktów, nawet miodu, wygląda dość niepokojąco dla zdrowia oraz musi kojarzyć się z jakimiś niedostatkami. Przede wszystkim ciężko jest zastąpić pełnowartościowe białko, żelazo oraz witaminę D i B12, jaką po prostu powinno się suplementować.
Weganizm potrzebuje pewnej kreatywności i świadomego myślenia o jedzeniu, jednak na rynku jest coraz więcej artykułów wegańskich, które charakteryzują się dużą popularnością oraz pożądaniem pośród kupujących. W związku z tym dużo marketów stale powiększa swoją wegańską ofertę oraz co chwilę na półkach można wynaleźć nowe produkty.
Co zrobić, aby przejść na weganizm?
Cierpliwość ma ogromne znaczenie przy zmianie diety na wegańską. Coraz więcej osób zniechęca się do weganizmu, ponieważ czuje się źle i słabo. Zwykle jest tak dlatego, że radykalne działanie nigdy nie przynosi pozytywnych efektów. Warto powoli odstawiać te produkty, aby po pewnym czasie całkowicie zaprzestać ich jedzenia. Jest tak dlatego, że organizm przyzwyczajony jest do spożywania mięsa i nabiału.