Jak dobrze wyczyścić lodówkę?
Gdy spojrzymy na naszą kuchnię, to szybko dostrzeżemy, że lodówka jest najczęściej używanym sprzętem. Mimo to, większość z nas nie czyści jej dostatecznie często. Zapewne nie wiele osób lubi myć lodówkę, jednak zastanówmy się, co będzie, jeśli jej nie posprzątamy? Otóż pojawią się nieprzyjemne zapachy, pleść, plamy, a jedzenie zacznie się szybciej psuć. Wobec tego postanowiliśmy doradzić Ci w naszym artykule, jak dobrze umyć lodówkę. Serdecznie zapraszamy!
O czym nie należy zapominać, kiedy porządkujemy lodówkę!
Zaczynając, nie zapomnij o wyłączeniu lodówki z gniazdka elektrycznego. Pierwszym powodem dla tego typu czynności jest oczywiście bezpieczeństwo. Prócz tego obniżysz niepotrzebne w tym czasie zużytkowanie prądu, jak również podniesiesz temperaturę we wnętrzu, co ułatwi proces oczyszczania. Kiedy już Twoja chłodziarka będzie odłączona od zasilania, wyciągnij z niej wszystkie półki oraz szufladki, a następnie pozostaw otwarte drzwiczki.
Wyjęte z lodówki elementy przemyj ciepłą wodą z płynem, opłucz oraz gruntownie wytrzyj do sucha. W kolejnym kroku zajmij się wnętrzem lodówki. Myj ją przy użyciu mieszanki wody, mydła oraz sody oczyszczonej lub octu. Mycie wykonuj od góry do dołu. W końcowym etapie spłucz oraz wytrzyj do sucha. Po skończeniu poczekaj minimum pół godziny. W tym czasie lodówka powinna wyschnąć całkowicie. Czas ten możesz wykorzystać na mycie ścian zewnętrznych. Nie zapomnij o uszczelkach drzwi.
Po dokładnym umyciu możesz już wkładać do środka lodówki jedzenie. Nie powinieneś umieszczać w niej gorących potraw. Jeżeli potrzebujesz tam włożyć naczynie z czymś ciepłym, pozwól mu w pierwszej kolejności ostygnąć do temperatury pokojowej. Przedmioty o większej niż pokojowa temperatura, mogą sprawiać, że we wnętrzu lodówki powstawać będzie szron. Pamiętaj o tym, aby wszystkie produkty w lodówce były szczelnie zawinięte folią czy też przykryte pokrywką. Będzie to ochraniać żywność przed usychaniem, jak również będzie hamowało niemiłe zapachy.
W tym momencie jest czas na rozmrożenie lodówki!
Co jakiś czas powinieneś przeprowadzić odmrażanie lodówki. Nie używaj w tym celu żadnych środków chemicznych oraz nie usuwaj lodu w sposób mechaniczny. Unikaj także wkładania do wnętrza gorących przedmiotów, które mogą uszkodzić element chłodzący Twojej lodówki.
W celu rozmrożenia wyłącz lodówkę z gniazdka. Jest to dobra okazja, by równocześnie dokładnie oczyścić jej wnętrze. Topniejący lód będzie zbierał się jako woda w zbiorniku na dole. Należy pamiętać o jego opróżnianiu. Przeprowadzaj konserwację w postaci wycierania uszczelek drzwi ściereczką nasączoną gliceryną.
Istotne jest to, aby lodówki zaopatrzone w systemy No Frost również były poddawane procesowi odmrażania dwa razy w roku. W przypadku tego typu sprzętu proces niczym się nie różni. Pamiętaj, tylko żeby lód topniał się bez Twojej pomocy.
Jak pozbyć się uporczywych zapachów z lodówki?
Lodówki często lubią przesiąknąć niemiłym zapachem. Bardzo dobrym sposobem na to jest proszek do pieczenia. W lodówce należy ulokować w naczyniu trochę proszku do pieczenia i wymieniać go systematycznie co dwa tygodnie. W momencie, kiedy skończymy czyścić lodówkę, to warto postawić w niej świeżo zaparzoną kawę, co również zniweluje nieprzyjemny zapach. Ostatnim sposobem jest wstawienie do środka przekrojoną cytrynę!